Echte Tijm – Thymus vulgaris

Thymus vulgaris - Tijm - in de kruidentuin van Maria Flinterman
Thymus vulgaris – Echte tijm – Maria Flinterman

Tijm behoort tot de lipbloemenfamilie. Van dit kruid gebruiken we het blad en de bloem aan het begin van de bloei. In de keuken gebruikt, bevordert het de eetlust en de spijsvertering. Het kan goed in stoofpotten worden gebruikt omdat het lang zijn smaak behoudt. Ook wordt tijm ingezet bij luchtweginfecties, denk aan tijmsiroop. Het kruid heeft een ontsmettende en infectiewerende werking en verbetert de weerstand.

Dropplant – Agastache foeniculum

Dropplant - Agastache foeniculum - in de Brinktuin in Wijchen -foto gemaakt door Maria Flinterman
Agastache Foeniculum – Dropplant – Maria Flinterman

De dropplant komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden Amerika. De plant wordt ook wel anijs-hyssop, anijs-netel of Koreaanse munt genoemd. De oorspronkelijke bewoners gebruikten de dropplant bij hoest, koorts en diarree. De bladeren werken anti-bacterieel. Je kunt van het blad een heerlijke thee zetten. Of voeg enkele toppen toe aan een liter koud water en laat 24 uur trekken. Het kruid past goed bij vleesgerechten maar ook bij een salade. De kleine lipbloemen kunnen gebruikt worden als garnering.

Braam – Rubus fruticosus

Braam - Rubus Fruticosus - in de Brinktuin in Wijchen - foto gemaakt door Maria Flinterman
Rubus fruticosus – Braam – Maria Flinterman

Van het blad van de braam kan een lekkere thee gemaakt worden. De looistoffen in de plant geven een samentrekkend mondgevoel. De plant wordt wel ingezet bij diarree en witte vloed. Ook kan het als mondspoeling gebruikt worden bij aften en milde ontstekingen in de mond en keel.

Framboos – Rubus idaeus

Framboos - Rubus Idaeus - in de Brinktuin in Wijchen - foto gemaakt door Maria Flinterman
Rubus idaeus – Framboos – Maria Flinterman

Het frambozenblad kan verwerkt worden tot een heerlijke thee. Deze thee bevat looistoffen en vind je vaak terug in “vrouwenthee”. Het kruid kan ingezet worden bij menstruatieklachten en wordt ook gebruikt rondom de bevalling. Vooraf ondersteunt het een ontspannen bevalling en naderhand helpt het bij het herstel van de bevalling.

Slaapmutsje – Escholzia Californica

Slaapmutsje - Eschscholzia californica - in de Brinktuin in Wijchen - foto gemaakt door Maria Flinterman
Eschscholzia californica -Slaapmutsje – Maria Flinterman

Het slaapmutsje is een prachtige verschijning met de oranje bloemen. De plant behoort tot de papaverfamilie en heeft een ontspannende werking zonder verslavend te zijn. We gebruiken het bovengrondse deel van het kruid. Het is een prima kindermiddel dat kan worden ingezet bij slapeloosheid, examenvrees, bedplassen en buikkrampen. Deze plant combineert niet goed met looistof bevattende kruiden.

Echte kamille – Matricaria chamomilla

Echte Kamille - Matricaria Chamomilla - in de Brinktuin in Wijchen - foto gemaakt door Maria Flinterman
Matricaria Chamomilla -Echte kamille – Maria Flinterman

De echte kamille tref je vaak aan op braakliggend terrein of bouwgrond waar wit zand is gestort. De plant herken je aan het holle bloemhoofdje. Kamille is lid van de composietenfamilie of samengesteldbloemigen. De bloemen worden gebruikt om een thee van te maken. Het is een veelzijdig kruid dat zowel wondhelend als ontstekingsremmend werkt op de huid en de slijmvliezen. Zet het bijvoorbeeld in bij ontstekingen in de mond, de darmen of de huid. Kamille werkt ook ontspannend, bijvoorbeeld bij milde slapeloosheid, spanningshoofdpijn of buikpijn door spanning. Bij kinderen wordt het ingezet bij het doorkomen van de tanden en bij diarree. Kamille is geen kruid om langdurig te gebruiken, wissel het na een maand af met andere kruiden.