Struikheide - Calluna vulgaris - Heather

Gepubliceerd op 10 augustus 2023 om 15:34

Struikheide kennen we allemaal wel van de paars bloeiende heidevelden die we graag bezoeken zo rond half augustus omdat dan de bloei vaak op zijn hoogtepunt is. De aanblik van de paarse hei is een weldaad voor onze ogen. De struikjes groeien graag op arme, droge zandgronden zoals op de Veluwe, in de duinen en op de Hatertse Vennen. De groenblijvende planten houden niet van schaduw vandaar dat de grond open moet worden gehouden, bijvoorbeeld door er schapen op te laten grazen. 

Van de bloeiende toppen van struikheide kan een thee worden getrokken die ingezet kan worden bij reuma, jicht en ter voorkoming van nierstenen en blaasontstekingen. Ook werd de thee vroeger wel gedronken om rustig van te worden en bij slapeloosheid.

Misschien heeft dit laatste Edward Bach wel geïnspireerd om er een Bachbloesem van te maken. Heather is één van de 38 Bachbloesems die in de eerste helft van de 20e eeuw zijn ontdekt door deze Engelse arts, bacterioloog, homeopaat en kruidengenezer. De bachbloesem Heather wordt ingezet bij mensen die gevoelens van eenzaamheid ervaren doordat ze weinig empathisch zijn, veel praten en dus niet zo goed kunnen luisteren naar anderen.

Hoe het ook zij, een veelzijdig struikje dus, deze struikheide. Een mooi plantje om eens even bij stil te staan wanneer je geniet van de paarse hei.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.