Natuurgeneeskunde

De natuurgeneeskunde heeft een aantal effectieve maatregelen en therapieën die jou kunnen helpen je gezond te voelen.

Het gaat hier bijvoorbeeld om de verhoging van het ontgiftende vermogen van het lichaam zodat jouw zelfgenezend vermogen herstelt. Ook bij het aanvullen van tekorten kunnen natuurgeneeskundige middelen helpen. Hierdoor krijg je meer energie, word je gezonder, heb je geen pijn meer en zit je lekkerder in je vel!

Natuurgeneeskunde brengt je op deze wijze dichter bij je eigen natuur!

Het woord natuurgeneeskunde spreekt voor zichzelf; het bestaat uit de drie woorden natuur- genezen - kunde. Dus wie zich met met de natuurgeneeskunde bezig houdt, kent de kunde (of kunst)  hoe de natuur de mens kan genezen

Natuurgeneeskunde is een aanvulling op de reguliere geneeskunde en werkt waar nodig samen met je huisarts of andere zorgverlener.

 


Voor wie?

Heb je last van:

  • Stress, weinig energie, vermoeidheid
  • Hoofdpijn, migraine
  • Allergieën zoals hooikoorts
  • Huidklachten: psoriasis, eczeem, acné
  • Lage weerstand
  • Spijsverteringsklachten zoals opgeblazen buik, winderigheid, obstipatie
  • Gewrichtsproblemen
  • Voedingsproblemen: intolerantie, allergie, eetbuien, onder- of overgewicht
  • Neerslachtigheid, gevoel dat iets je afremt in het leven
  • Veel huilen zonder duidelijke reden, niet kunnen huilen
  • Rationeel over verdrietige gebeurtenissen praten
  • Woede-uitbarstingen, ingehouden boosheid, angsten
  • Andere chronische klachten

Behandelmethode

bij chronische klachten

Kruiden

Naar de werkzaamheid van geneeskruiden is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Hierdoor zijn inhoudsstoffen in kaart gebracht en is veel kennis verzameld. Er bestaan duidelijke internationale richtlijnen met betrekking tot het voorschrijven van kruiden. Hierbij worden bijwerkingen, interacties met andere geneesmiddelen en dergelijke beschreven. Vakkundigheid van de behandelaar is belangrijk voor de juiste toepassing.

Bachbloesems

Wat een kracht zit in één zo een kleine bloem! De bloesemtherapie is bijzonder om zijn eenvoud en kracht. De Engelsman dr. Edward Bach heeft de geneeswijze in de eerste helft van de twintigste eeuw ontdekt.  Hij was arts, bacterioloog, homeopaat èn sterk intuïtief begaafd. Door de bereidingswijze heeft de bloesemremedie geen schadelijke bijwerkingen en kan ze zonder bezwaar worden gecombineerd met andere (reguliere) geneesmiddelen of therapie.

In de praktijk werk ik voornamelijk met de Bach-bloesemremedies. De remedies worden meestal ingezet in de vorm van dagelijks in te nemen bloesemdruppels. 

Massage

Massage bevat de kracht van het aanraken en contact maken. De aanraking stimuleert onze lichaamsbewustwording. We worden ons bewust van onze lichaamsgrenzen en het brengt ons in contact met ons eigen lichaam. Het is een lichaamsgerichte therapie die de energiestroom en de doorbloeding stimuleert. Hierdoor komt er een beweging en reiniging op gang. Het zelfgenezend vermogen inclusief het immuunsysteem worden gestimuleerd. Energieblokkades en verkrampingen worden opgeheven en afvalstoffen afgevoerd waardoor spierpijn sneller zal oplossen. In het lichaam opgeslagen oude en onverwerkte emoties kunnen worden losgelaten waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe kwaliteiten. Hierdoor heeft massage een ontspannende werking op lichaam en geest en kan het gevoel van veiligheid en geborgenheid toenemen. In de praktijk werk ik met verschillende vormen van massage en lichaamsgerichte therapie. Voorbeelden zijn:  klassieke massage, ontspanningsmassage met aromatherapie, segmentmassage, cupping, Dorntherapie en Breussmassage, hand- en voetreflexmassage, voet- en wisselbaden, oefeningen voor spanningsbevrijding.

Luister-naar-je-lijf oefeningen

Ons lichaam geeft ons vele signalen, soms subtiel soms sterk. Bijvoorbeeld je voelt je ongemakkelijk of je wordt rood in een voor jou onaangename situatie. Ziekte kan ook zo’n signaal zijn. Ga je door de rug omdat je misschien teveel hooi op je vork neemt? Verstaan we onze lichaamssignalen en doen we er iets mee? Luister-naar-je-lijf oefeningen helpen je om je meer bewust te worden van je lichaam met als doel beter naar de signalen te leren luisteren. De oefeningen helpen je om spanningen los te laten en meer in je eigen kracht te komen. Het zijn eenvoudige oefeningen die je inzicht geven en waarmee je ook thuis aan de slag kunt. Ademhaling en meditatie kunnen onderdeel zijn van de oefeningen.

Voeding

“Je bent wat je eet” is een veelgehoord gezegde. Wat we eten is een samenraapsel van ingesleten gewoonten en impulsen, stammend uit onze vroegste jeugd of ingegeven door reclame, wetenschappelijke inzichten en goedbedoelde adviezen vanuit de omgeving. Hoe ga jij om met voeding? Wat is jouw eigen voedingsinstinct? Volg jij een dieet of voedingsgoeroe?

Ik geef je een voedingsadvies op maat, rekening houdend met je constitutie.

Iriscopie

Het oog is een afspiegeling van ons gehele wezen. Niet voor niets wordt gezegd dat het oog de spiegel is van de ziel. Bij de irisdiagnose, ook wel oogdiagnose of iriscopie genoemd, wordt het oog bestudeerd met een irismicroscoop. Door het onderzoeken van de kleuren en structuren in het oog wordt informatie verkregen over iemands aanleg voor bepaalde klachten, de conditie van de organen en over de psyche. Ook vervuiling van het lichaam met afvalstoffen (toxinen) is zichtbaar in het oog. De diagnose is noodzakelijk om het behandelplan samen te stellen. Irisdiagnose vervangt nooit een regulier medische diagnose.

Met de uitkomsten van irisdiagnose kan ook preventief een gezondheidsadvies worden gegeven.