Zwarte munt - Tagetes minuta

Gepubliceerd op 25 augustus 2021 om 15:34

Zwarte munt of huacatay is van hetzelfde geslacht als de Tagetes erecta (beter bekend als het Afrikaantje). De plant komt oorspronkelijk uit de gematigde streken van Zuid-Amerika. Zwarte munt is geen familie van de pepermunt en qua uiterlijk, geur of smaak lijkt het er ook niet op. Het is wél een heerlijk smakend kruid met een rijk en verfrissend aroma dat men omschrijft als een mengeling van basilicum, dragon, munt en limoen.  Dat is niet heel vreemd omdat de plant etherische olie bevat die ook voorkomt in genoemde planten. 

Zwarte munt wordt gedronken als een verfrissende drank of als geneeskrachtige kruidenthee. In de keuken wordt er een groene saus van gemaakt die mooi combineert bij de pittige Zuid Amerikaanse gerechten. En het is ook heerlijk om het blad klein gesneden te verwerken in wok gerechten. 

In de Zuid Amerikaanse volksgeneeskunde wordt zwarte munt gebruikt bij onder meer verkoudheden, bronchitis en maagproblemen. De plant is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en helpt tegen veroudering, bij infecties in de mond en het spijsverteringskanaal. De etherische olie die gewonnen wordt uit de plant noemt men ook wel marigold oil of goudsbloemolie. Niet te verwarren met de kruidenolie van de Calendula officinalis welke olie ook goudsbloemolie wordt genoemd..

In de landbouw wordt zwarte munt ingezet tegen schimmels, bacteriën en insecten. Vergelijk het met de Tagetes erecta die we graag in onze moestuinen zetten om dezelfde reden.

Recept voor kruidenthee: gebruik op 1 liter kokend water drie toppen zwarte munt en 1 top van limoenafrikaan. Of voeg 3 venkel- of dilleschermen toe i.p.v. limoenafrikaan voor een wat zoetere variant. Laat de kruidenthee 8 minuten trekken met het deksel op de pot.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.