Dropplant - Agastache foeniculum

De dropplant komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden Amerika. De plant wordt ook wel anijs-hyssop, anijs-netel of Koreaanse munt genoemd. De oorspronkelijke bewoners gebruikten de dropplant bij hoest, koorts en diarree. De bladeren werken anti-bacterieel. Je kunt van het blad een heerlijke thee zetten. Of voeg enkele toppen toe aan een liter koud water en laat 24 uur trekken. Het kruid past goed bij vleesgerechten maar ook bij een salade. De kleine lipbloemen kunnen gebruikt worden als garnering.

Lees meer »

Framboos - Rubus idaeus

Het frambozenblad kan verwerkt worden tot een heerlijke thee. Deze thee bevat looistoffen en vind je vaak terug in "vrouwenthee". Het kruid kan ingezet worden bij menstruatieklachten en wordt ook gebruikt rondom de bevalling. Vooraf ondersteunt het een ontspannen bevalling en naderhand helpt het bij het herstel van de bevalling.

Lees meer »

Slaapmutsje - Escholzia Californica

Het slaapmutsje is een prachtige verschijning met de oranje bloemen. De plant behoort tot de papaverfamilie en heeft een ontspannende werking zonder verslavend te zijn. We gebruiken het bovengrondse deel van het kruid. Het is een prima kindermiddel dat kan worden ingezet bij slapeloosheid, examenvrees, bedplassen en buikkrampen. Deze plant combineert niet goed met looistof bevattende kruiden.

Lees meer »

Pepermunt - Mentha x Piperita

Pepermunt is een cultuurplant ontstaan door kruising uit andere muntsoorten. Er worden veel variëteiten gekweekt. Op de afbeelding staat de Mentha x Piperita 'Chocolate Mint' met een vleugje chocolade in het aroma. Peper (Piperita in het Latijn) verwijst naar de verwarmende eigenschap van de plant. De plant zal echter eerst verkoelen, denk aan de werking van mentholpoeder tegen jeuk. Als tegenreactie kan pepermunt een warm effect geven, vooral bij vitale mensen. We oogsten het blad, de toppen, voor de bloei. Een tweede oogst in september is mogelijk. Zet er een heerlijke thee van en experimenteer eens met andere soorten zoals de wollige munt of de Marokkaanse munt. Met verse muntthee kun je je gezondheid ondersteunen, bijvoorbeeld bij maagdarmkrampen, spijsverteringsklachten met opgeblazenheid (spastisch colon), zwangerschapsmisselijkheid en reisziekte, hoofdpijn door slechte vertering, winderigheid en gebrekkige eetlust. 

Lees meer »

Salie - Salvia officinalis

Salie wordt van oudsher als een wondermiddel gezien omdat het voor vele kwalen inzetbaar is. We zien dit terug in de Latijnse naam, Salvia betekent heilzame plant. We gebruiken het blad van de plant, geplukt voor de bloei. Het kruid is sterk aromatisch. In de keuken gebruik je er daarom niet al te veel van. Het kan zware en vette gerechten beter verteerbaar maken. Ook is het een smaakmaker voor wat flauwe groenten en aardappelen. Voeg bijvoorbeeld wat salie toe aan pompoen of aardappelen uit de oven. Een salade kan opgevrolijkt worden met verse saliebloemen. Of zet een kop thee van één á twee verse toppen (ongeveer één eetlepel verse blaadjes). Salie kan onder meer helpen bij overmatige transpiratie, bij overgangsklachten, gebrekkige eetlust en moeilijke spijsvertering. Ook kun je het gebruiken bij ontstekingen in de mond, zoals aften of bloedend tandvlees, en bij keelonststeking. Zet hiervoor een sterke kop salie thee en spoel hiermee de mond of gorgel voor keelklachten. Omdat salie de bevalling kan opwekken, gebruik je het niet tijdens de zwangerschap. 

Lees meer »

Lavas of Maggiplant – Levisticum officinalis

Van de maggiplant kan zowel het blad, het zaad als de wortel worden gebruikt. In de keuken gebruiken we vooral het blad en de zaden. Het is een sterk aromatisch kruid (door de etherische olie) en kan worden toegevoegd aan soepen en andere gerechten. Van het blad kan ook thee worden gezet. De wortel wordt vooral medicinaal gebruikt. Het kruid verwarmt en versterkt het lichaam. Je kunt het gebruiken bij een slechte eetlust, moeilijke spijsvertering, krampen, opgezette buik en winderigheid. Bij vrouwen kan lavas de menstruatie bevorderen. Daarom kun je de wortel beter niet gebruiken tijdens de zwangerschap. De wortel van de lavas is tevens vochtafdrijvend zodat je deze ook kunt gebruiken bij oedeem, maar dus beter niet als je zwanger bent!

Lees meer »