Meidoorn - Craetagus monogyna of laevigata

De meidoorn doet zijn naam eer aan. Het is een doornige heester die bloeit in de maand mei. Er kan een lekkere kruidenthee gemaakt worden van de bloeiende toppen met wat blad. Het maakt daarbij niet uit of de eenstijlige (monogyna) of de tweestijlige (laevigata) meidoorn wordt gebruikt, beide planten hebben dezelfde eigenschappen. De eenstijlige meidoorn komt het meeste voor en heeft wit tot wit-roze bloemen. Wanneer je de thee regelmatig gebruikt, ondersteunt het een gezond hart. Het houdt de hartspier jong en helpt bij beginnende hartzwakte zoals kortademigheid bij inspanning en zwelling van de enkels. Het zorgt voor een betere zuurstofopname en uithoudingsvermogen en voor betere prestaties bij duursporten. Ook kan het kruid gebruikt worden om de bloeddruk te helpen reguleren. Tot slot werkt het ook rustgevend en kan het worden ingezet bij nerveuze hartklachten zonder onderliggende aandoeningen, bij stress en gespannenheid.

Lees meer »

Rozemarijn - Rosmarinus officinalis

Rozemarijn is een heerlijk geurend kruid dat geteeld kan worden voor het blad of voor de winning van de etherische olie. Het is een vroege bloeier, in maart verschijnen er lichtblauwe bloemetjes aan de takken. Voor de blaadjes oogst je de jonge scheuten. Dit kan vlak vóór de bloei in maart en ook later in het jaar bij nieuwe aangroei. De blaadjes kunnen fijngesneden in de keuken worden gebruikt of zet eens een kopje rozemarijnthee van een scheut. De etherische olie wordt gewonnen van de pas uitgekomen bloemen maar meestal van de jonge scheuten die net voor de bloei worden geoogst. Op dat moment is de kwaliteit van de etherische olie het beste.

Lees meer »

Daslook - Allium ursinum

Daslook is één van de eerste planten die in maart kan worden geoogst. Wanneer je het zachte blad kneust of scheurt, is direct duidelijk tot welke familie hij behoort. De fijne lookgeur doet het goed in een smoothie, kruidenboter, kwark, omelet of in de soep. Gedroogd is de smaak zout en hartig, een aanrader om een salade mee op te pimpen. 

Lees meer »

Zwarte munt - Tagetes minuta

Zwarte munt of huacatay is van hetzelfde geslacht als de Tagetes erecta (beter bekend als het Afrikaantje). De plant komt oorspronkelijk uit de gematigde streken van Zuid-Amerika. Zwarte munt is geen familie van de pepermunt en qua uiterlijk, geur of smaak lijkt het er ook niet op. Het is wél een heerlijk smakend kruid met een rijk en verfrissend aroma dat men omschrijft als een mengeling van basilicum, dragon, munt en limoen.  Dat is niet heel vreemd omdat de plant etherische olie bevat die ook voorkomt in genoemde planten. 

Lees meer »

Dropplant - Agastache foeniculum

De dropplant komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden Amerika. De plant wordt ook wel anijs-hyssop, anijs-netel of Koreaanse munt genoemd. De oorspronkelijke bewoners gebruikten de dropplant bij hoest, koorts en diarree. De bladeren werken anti-bacterieel. Je kunt van het blad een heerlijke thee zetten. Of voeg enkele toppen toe aan een liter koud water en laat 24 uur trekken. Het kruid past goed bij vleesgerechten maar ook bij een salade. De kleine lipbloemen kunnen gebruikt worden als garnering.

Lees meer »

Framboos - Rubus idaeus

Het frambozenblad kan verwerkt worden tot een heerlijke thee. Deze thee bevat looistoffen en vind je vaak terug in "vrouwenthee". Het kruid kan ingezet worden bij menstruatieklachten en wordt ook gebruikt rondom de bevalling. Vooraf ondersteunt het een ontspannen bevalling en naderhand helpt het bij het herstel van de bevalling.

Lees meer »