Witte dovenetel - Lamium album

Witte dovenetel is een vriendelijke en zachte plant. Je kunt de plant vinden op licht beschaduwde plekken. Ze bloeit vanaf april tot in oktober. Deze lipbloemige netel prikt niet en een gekneusd blaadje kan gebruikt worden om brandnetelprik te verzachten. Voor de thee gebruiken we de bloemen (2 theelepels per kop). Het versterkt de baarmoeder na een bevalling en helpt bij witte vloed, pijnlijke of overvloedige menstruatie. Ook kan het gebruikt worden bij een ontsteking in de darm en bij diarree of als gorgelmiddel bij mond- en keelirritaties. De thee heeft een zachte en licht zoete smaak.

Lees meer »

Basilicum - Ocimum basilicum

Basilicum komt oorspronkelijk uit tropisch Azië en groeit bij ons met temperaturen vanaf 10-15 graden. Het kruid is bekend uit de keuken waar we de blaadjes gebruiken. Maar zet er gerust ook eens een thee van of maak er kruidenwater mee. De etherische olie zorgt voor een sterke smaak zodat je weinig van het kruid nodig hebt. Basilicum kan de binnenvetter opvrolijken en helpt bij het loslaten en verwerken van inwendige spanningen en onrust. Het is een stimulans, ook voor de spijsvertering. Denk aan basilicum bij een slechte eetlust of een slechte spijsvertering zoals verstopping, winderigheid, opgeblazen buik etc. Het kan ook de menstruatie weer op gang brengen, dus niet gebruiken bij zwangerschap!

Lees meer »

Guldenroede - Solidago virgaurea of Solidago canadensis

Guldenroede of "gouden stok" is een verwijzing naar de stralend gele bloeiwijze. Behalve de echte guldenroede (Solidago virgaurea) kunnen ook andere soorten gebruikt worden, zoals de Canadese guldenroede (Solidago canandensis). De eerste is inheems en komt zelden voor. De Canadese guldenroede is ooit als sierplant ingevoerd en is wijd verspreid. De thee heeft een mild kruidige smaak die goed combineert met andere kruiden. De thee ondersteunt je nieren en helpt om het lichaam te reinigen. Denk ook aan guldenroede bij bijvoorbeeld blaasontsteking, oedeem, reuma of eczeem.

Lees meer »

Bergamotplant – Monarda didyma

Het is een vaste, aromatische, plant met in de zomer rode of zacht paarse bloemen. Bij droogte is de plant vatbaar voor meeldauw. De verse bladeren kunnen gebruikt worden voor een heerlijke digestieve thee (na de maaltijd thee die de spijsvertering bevordert). In de keuken kan het verder worden toegevoegd aan zwarte of andere thee, aan wijn of vruchtendranken.

Lees meer »

Hyssop – Hyssoppus officinalis

Hyssop is een echte bijenplant en is evenals tijm een lipbloemige. De plant bevat etherische olie wat je kunt ruiken als je het blad kneust. We gebruiken het bloeiende kruid om een thee van te maken. Het kruid kun je fijngesneden of gewreven toevoegen aan stoofschotels, soepen etc. Het heeft een bittere ondertoon waardoor je maar weinig nodig hebt. Door de bitterstoffen helpt het de spijsvertering. Hyssop helpt bij het ophoesten en oplossen van slijm en kan daarom ingezet worden bij hoest. Het werkt antibacterieel en anti-viraal en verbetert de weerstand.

Lees meer »

Goudsbloem - Calendula officinalis

De goudsbloem is een lust voor het oog met haar oranje gekleurde bloemen. Het is een éénjarige die een zachte winter kan overleven en opnieuw kan uitlopen. De bloemen worden veel in zalven en olie verwerkt vanwege de wondhelende en ontsmettende eigenschappen. De thee heeft een zachte en milde smaak, zeker wanneer je alleen de oranje lintbloemen gebruikt. Je kunt de thee als ondersteuning gebruiken bij gezwollen en ontstoken lymfeklieren of bij griep. Zowel de bloemen als het blad zijn eetbaar. Ze kunnen worden toegevoegd aan salades, ze bevatten veel vitamines en mineralen.

Lees meer »