Daslook - Allium ursinum

Gepubliceerd op 16 maart 2022 om 13:17

Daslook is één van de eerste planten die in maart kan worden geoogst. Wanneer je het zachte blad kneust of scheurt, is direct duidelijk tot welke familie hij behoort. De fijne lookgeur doet het goed in een smoothie, kruidenboter, kwark, omelet of in de soep. Gedroogd is de smaak zout en hartig, een aanrader om een salade mee op te pimpen. 

Sinds 2017 is de plant niet meer beschermd. Daslook komt voor in loofbossen, duinen, parken op schaduwrijke, vochtige en kalkhoudende grond. Denk aan de voedingsrijke leemgronden in het rivierengebied. Als je een plek vindt waar daslook groeit, groeit er vaak voldoende om wat van te oogsten voor eigen gebruik. Let hierbij op dat je de plant niet verwisselt met het giftige lelietje van dalen of de giftige herfststijlloos. Je herkent daslook aan de knoflookgeur. Ruikt het blad bij kneuzen niet naar knoflook of twijfel je? Dan is het verstandig om de plant te laten staan! Dit jaar heb ik de eerste daslook begin maart geoogst, dit is in de regio Nijmegen. De foto hierboven is genomen half maart. Eind maart, begin april is de bloeitijd van daslook.

Ursinum betekent van de beren. Ook in andere landen komt de beer terug in de naam. Zoals in Bear's Garlic, Ail des Ours en Bärlauch. Het verhaal gaat dat de beer deze plant als eerste gaat eten wanneer hij uit zijn winterslaap komt. Een goed plan want daslook past uitstekend in een reinigende lentekuur. Het kan de darmflora weer terug in evenwicht brengen doordat het de groei van schadelijke bacteriën, schimmels en parasieten remt. Doordat daslook de spijsvertering verbetert, helpt het bij winderigheid en wordt de groei van nuttige darmflora gestimuleerd. Daslook heeft, net als knoflook trouwens, een reinigende werking op de bloedvaatwanden, wat helpt tegen aderverkalking.

Recept voor het drogen van daslook

Neem één tot twee handjes verse daslook bladeren. Oogst ze bij voorkeur vóór de middag op een droge dag. Controleer of de bladeren schoon zijn, leg ze zo nodig enige tijd op de droogplaat buiten de droogoven, dan kunnen eventuele beestjes weglopen. Zorg dat de bladeren elkaar niet raken en droog ze op maximaal 40 graden in een droogoven. Wanneer je geen droogoven hebt, kun je ook een gewone oven gebruiken. Laat dan de ovendeur op een kiertje staan zodat het vocht weg kan. Het is wel belangrijk dat je de temperatuur niet hoger dan 40 graden zet, dan blijven inhoudsstoffen het beste bewaard. De bladeren zijn goed gedroogd wanneer je ze tussen je vingers goed kan verkruimelen en ook de dikkere delen in het blad gemakkelijk breken. Afhankelijk van de oven die je gebruikt duurt dat circa 6 tot 10 uur. Het is handig om in de buurt te zijn wanneer je daslook voor het eerst droogt zodat je om de paar uur kan controleren of je kruiden klaar zijn. Ook kun je tussentijds de oven uit zetten wanneer je andere dingen moet doen. De gedroogde bladeren knip je vervolgens in kleine stukjes zodat ze gemakkelijk in een kruidenpotje kunnen. En genieten maar! 

Recept daslook soep

Benodigd voor 4 personen: 1 liter bouillon, 2 courgettes, 1 middelgrote aardappel, 1 flinke hand daslook, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 1 chilipeper, halve eetlepel zout, een scheutje olie en om het af te maken wat gedroogde goudsbloemen.
Was de daslook en schil de aardappel. Snijd de daslook in stukjes en de aardappel in blokjes. Verwijder de steelaanzet van de courgettes en snijd ze in blokjes. Pel de ui en knoflook en sla en of snijd in stukjes. Doe een scheutje olie in de pan en verwarm daarin de ui en knoflook op laag vuur. Niet bakken. Voeg de courgettes toe met de aardappel en chilipeper. Giet er de bouillon op en laat de soep een halfuur op laag vuur zachtjes koken. De laatste paar minuten voeg je de daslook toe. Chilipeper eruit halen. Blender erop en op smaak brengen met peper en zout. Garneer met een mix van gedroogde goudsbloemen en gedroogde daslook. Serveertip: stokbrood met truffelboter.Eet smakelijk! 

Ik ben benieuwd naar jullie ervaring met verse en gedroogde daslook. Leuk wanneer je hieronder je reactie plaatst!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.