Rozemarijn - Rosmarinus officinalis

Gepubliceerd op 1 april 2022 om 09:05
Rozemarijn struik in bloei maart

Rozemarijn is een heerlijk geurend kruid dat geteeld kan worden voor het blad of voor de winning van de etherische olie. Het is een vroege bloeier, in maart verschijnen er lichtblauwe bloemetjes aan de takken. Voor de blaadjes oogst je de jonge scheuten. Dit kan vlak vóór de bloei in maart en ook later in het jaar bij nieuwe aangroei. De blaadjes kunnen fijngesneden in de keuken worden gebruikt of zet eens een kopje rozemarijnthee van een scheut. De etherische olie wordt gewonnen van de pas uitgekomen bloemen maar meestal van de jonge scheuten die net voor de bloei worden geoogst. Op dat moment is de kwaliteit van de etherische olie het beste.

Rozemarijn kan zowel in de keuken worden gebruikt als medicinaal. Het is een sterk geurend kruid zodat je er niet veel van nodig hebt. Hierdoor is het veilig te gebruiken in de keuken. Medicinaal dien je rozemarijn te vermijden bij zwangerschap omdat het de bevalling op gang kan brengen. Dit kruid is verwarmend zonder je centrum leeg te maken. Het verbetert de bloedcirculatie, vooral in het buikgebied en de periferie (handen, voeten). Het verbetert de spijsvertering en helpt de lever meer gal aan te maken en af te voeren. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten bij spijsverteringsklachten, maagzwakte en zwakte in de voedingsopname. Ook ondersteunt het mentale activiteiten, het helpt de concentratie.

Recept voor een geheugenopkikker: rozemarijnwijn

1 fles wijn van goede kwaliteit en bij voorkeur biologisch

1 tot 5 takjes verse rozemarijn

Kneus de rozemarijn en stop de takjes in de fles wijn. Doe de dop of de kurk er weer op en schud de fles gedurende twee weken 1 keer per dag. Zet de fles wijn in het donker (in een kast). Proost!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.