Echte Tijm – Thymus vulgaris

Tijm behoort tot de lipbloemenfamilie. Van dit kruid gebruiken we het blad en de bloem aan het begin van de bloei. In de keuken gebruikt, bevordert het de eetlust en de spijsvertering. Het kan goed in stoofpotten worden gebruikt omdat het lang zijn smaak behoudt. Ook wordt tijm ingezet bij luchtweginfecties, denk aan tijmsiroop of zet een kop tijmthee en voeg daar wat honing aan toe. Het kruid heeft een ontsmettende en infectiewerende werking en verbetert de weerstand. Tijmthee heeft een sterke smaak, dus je hebt maar een klein beetje nodig.

Lees meer »

Bieslook - Allium schoenaprasum

We gebruiken het blad en eventueel de bloemen. De bloemstengels zijn te hard om te gebruiken. Dit kruid wordt vooral in de keuken gebruikt en meestal niet medicinaal ingezet.  In de voeding gebruikt, bevordert bieslook de eetlust en de spijsvertering. Het verrijkt het bloed met vitamines (vit. C) en mineralen. De zwavelhoudende etherische olie in het kruid werkt ontsmettend, antiviraal, antibacterieel, antischimmel en wormverdrijvend. Het kan net als zijn broertjes en zusjes (knoflook, ui, daslook) de bloedsomloop verbeteren doordat het de bloedvaten soepel houdt.

Lees meer »

Tips voor een lekkere kruidenthee

Hoe zet je een lekkere kruidenthee? Dat is eigenlijk heel simpel, laat je smaak je leiden en varieer! Van het verse kruid gebruik je meer dan van het gedroogde kruid. Kneus of breek het verse kruid zodat inhoudsstoffen gemakkelijker vrijkomen. Het gedroogde kruid is meer geconcentreerd zodat je minder nodig hebt. Kneuzen hoeft niet, de celwanden zijn door het drogen al gebroken zodat de inhoudsstoffen gemakkelijk vrijkomen in heet water. Het voordeel van gedroogde kruiden is dat ze het hele jaar door te gebruiken zijn en je hebt ze snel bij de hand in de keuken. Van het gedroogde kruid gebruik je één tot drie theelepels kruid per kop heet water. Of één tot twee eetlepels kruid op 1 liter kokend water. Je kunt de gedroogde kruiden eerst even laten wellen in lauw water voordat je het overgiet met het kokende water. Kruidenthee laat je ongeveer 10 minuten trekken, daarna kun je het uitzeven. Bij tere bloemen kun je het gekookte water eerst iets laten afkoelen. Voor hardere delen zoals wortels of bijvoorbeeld rozenbottels gebruik je kokend water en laat je het 2x zo lang trekken of je maakt een afkooksel door de plantendelen 8 tot 15 minuten zachtjes te laten koken. 

Lees meer »

Zeepkruid - Saponaria officinalis

Zeepkruid werd vroeger gebruikt als wasmiddel. Wrijf maar eens een blad fijn tussen de vingers en je merkt dat een sopje ontstaat. Dat komt door de saponinen. Het is een vrolijke zomerbloeier die zich ook via uitlopers van de wortel uitbreidt. We gebruiken bij voorkeur de wortel, maar ook het blad kan worden ingezet in een kopje thee (2 eetlepels vers en klein gesneden wortel met blad op 1 liter kokend water, 10 minuten laten trekken). Wanneer je alleen de wortel gebruikt, laat je het 2 tot 5 minuten koken. Zeepkruid heeft een reinigende werking op de huid en de slijmvliezen en kan worden gebruikt als mild laxeermiddel. Het verbetert de spijsvertering en de opname van voeding. Ook kan het ervoor zorgen dat het ophoesten van slijm makkelijker gaat bij verkoudheden en bronchitis. Uitwendig kun je het gebruiken als shampoo. De thee smaakt licht bitter. Overdrijf niet met dit kruid, een te hoge dosis kan de maag irriteren.

Lees meer »

Gember - Zingiber officinale

Gember is oorspronkelijk afkomstig uit tropisch India en wordt wereldwijd verbouwd in tropische en subtropische streken. Het is een grasachtige, meerjarige, plant die meestal als éénjarige wordt geteeld. De wortelstok wordt geoogst na het afsterven van het blad in de herfst. De plant geeft een sterke beweging naar warm, het prikkelt de slijmvliezen door de etherische oliën en harsen die erin zitten. Er is een opvallend verschil tussen de gedroogde gember (gemberpoeder) en de verse gember. Gedroogde gember is het warmst, het wordt gebruikt om de Qi te stimuleren, blokkades in de bloedsomloop op te heffen en de spijsvertering en algehele stofwisseling te stimuleren. Verse gember werkt meer aan de oppervlakte van het lichaam: het activeert de afvoer van afvalstoffen via de zweetklieren van de huid en verbetert de lokale bloedcirculatie van de huid en de ledematen. Je kunt kauwen op een stukje verse gember wanneer je te veel hebt gegeten, bij misselijkheid en braken of bij aften in de mond. Ook preventief te gebruiken bij reis- en zeeziekte.  Verse gemberthee kun je maken door enkele schijfjes verse gember te overgieten met kokend water of door een afkooksel te maken. Geraspte gember kun je toevoegen aan een warm voetenbad of maak er met bijna kokend water een pap van en stop dit in een kompresdoek bij spierpijn of gewrichtspijn.

Lees meer »

Rozenbottel - hondsroos - Rosa canina

De (schijn)vrucht van de roos oftewel de rozenbottel is van oudsher bekend als een rijk voedingsmiddel met name door het hoge gehalte aan vitamine C. Denk maar aan de Roosvicee limonade. Per 100 gram verse rozenbottels zit er 1250mg vitamine C en dat samen met andere anti-oxidanten, vitaminen en mineralen. Rozenbottels worden ook wel de sinaasappels van het noorden genoemd oftewel een superfood van eigen bodem. Het is een ideaal voedingsmiddel om aan te sterken, ook in de zwangerschap en borstvoedingsperiode, bij een verminderde weerstand, het snel krijgen van blauwe plekken en in zijn algemeenheid bij vrijwel alle chronische klachten en ouderdomsklachten.

Lees meer »