Echte kamille - Matricaria chamomilla

De echte kamille tref je vaak aan op braakliggend terrein of bouwgrond waar wit zand is gestort. De plant herken je aan het holle bloemhoofdje. Kamille is lid van de composietenfamilie of samengesteldbloemigen. De bloemen worden gebruikt om een thee van te maken. Het is een veelzijdig kruid dat zowel wondhelend als ontstekingsremmend werkt op de huid en de slijmvliezen. Zet het bijvoorbeeld in bij ontstekingen in de mond, de darmen of de huid. Kamille werkt ook ontspannend, bijvoorbeeld bij milde slapeloosheid, spanningshoofdpijn of buikpijn door spanning. Bij kinderen wordt het ingezet bij het doorkomen van de tanden en bij diarree. Kamille is geen kruid om langdurig te gebruiken, wissel het na een maand af met andere kruiden.

Lees meer »

Braam - Rubus fruticosus

Van het blad van de braam kan een lekkere thee gemaakt worden. De looistoffen in de plant geven een samentrekkend mondgevoel. De plant wordt wel ingezet bij diarree en witte vloed. Ook kan het als mondspoeling gebruikt worden bij aften en milde ontstekingen in de mond en keel.

Lees meer »

Roos – Rosa damascena

De roos is een geliefde plant om de prachtige en heerlijk geurende bloemen. Uit de rozenblaadjes kan een kostbare etherische olie gedestilleerd worden. Rozenwater is een bijproduct van dit destillatieproces. We kunnen dit rozenwater ook zelf maken door verse rozenblaadjes te stomen en deze stoom af te laten koelen en op te vangen.

Lees meer »

Groot kaasjeskruid - Malva sylvestris

Kaasjeskruid is een meerjarige plant die zich vaak als een tweejarige gedraagt. Van deze plant gebruiken we de licht tot paarsroze bloemen. Ze zijn zacht en dat geeft aan dat ze slijmstoffen bevatten. Een mooie bloem met een prettig mondgevoel: prima dus om een salade mee op te sieren. De slijmstoffen werken verzachtend op de huid en de slijmvliezen. Bij te veel droogte helpt het de beweging naar vocht te maken. In te zetten als thee bij bijvoorbeeld kriebelhoest en als gorgelmiddel bij keelpijn of aften. Het is ook een kindermiddel bij een prikkelbare darm. Voor de thee gebruik je 7 verse bloemen op een kop koud water, dit breng je kort aan de kook en daarna laat je het 10 minuten trekken. Op een liter water gebruik je een volle hand verse bloemen. Wanneer je de thee medicinaal inzet drink je 3 kopjes per dag totdat de klacht over is met een maximumperiode van 3 weken.

Lees meer »

Valeriaan - Valeriana officinalis

Valeriaan vinden we bijvoorbeeld langs slootkanten of op andere vochtige, voedselrijke en kalkrijke bodems in de zon of schaduw. We gebruiken de wortelstok met uitlopers nadat de plant in bloei is geweest (na 2 tot 3 jaar) en deze wortel drogen we op een lage temperatuur, onder de 40 graden. Droog heeft de wortel een aparte geur waar mensen niet van houden maar katten en ratten wel. Er zit onder meer etherische olie en alkaloïden in de wortel. Gebruik 1 tot 2 koffielepels gedroogde wortel op een kop koud water en laat het een nachtje afgedekt staan om te trekken. Overdag kun je er een lepel van nemen als kalmerend middel bij spanning en nervositeit met verkramping (examens, paniekaanval) tot 6 eetlepels per dag. Ook kan het ingezet worden bij alcohol- en drugsontwenning (Stoptober!). Bij slapeloosheid drink je een kop voor het slapen gaan. Het verbetert dan zowel het inslapen als het doorslapen en de kwaliteit van de slaap.

Lees meer »