Citroenmelisse - Melissa officinalis

De citroenmelisse  of melisse kan het beste vers worden gebruikt. Gedroogd verliest het kruid snel zijn aroma. We gebruiken het blad dat voor de bloei wordt geplukt. In de keuken kan het vers en ongekookt worden gebruikt voor de citroenachtige smaak. De etherische olie in de plant geeft de frisse, citroenachtige, geur en zorgt voor de geneeskrachtige eigenschappen van de plant. Citroenmelisse harmoniseert en ontspant het zenuwstelsel. Gebruik de thee bijvoorbeeld als ondersteuning bij stress, zenuwachtigheid, onrust bij kinderen (ADHD), lichte depressieklachten, nachtmerries, paniekaanvallen, examenvrees, spanningshoofdpijn. Ook werkt citroenmelisse krampstillend op de spijsvertering en de baarmoeder zodat je het kunt inzetten bij krampen in het buikgebied, spastisch colon (IBS) en menstruatiekrampen.  Gebruik 3 verse takjes citroenmelisse op een kop heet water. Laat het afgedekt 10 minuten trekken. Van het gedroogde kruid gebruik je 2 tot 3 theelepels per kop heet water. 

Lees meer »

Gewone vlier - Sambucus nigra

De gewone vlier is een bladverliezende heester of kleine boom die 3 tot 10 meter hoog kan worden. Je komt ze tegen aan de bosrand, langs boerenwegen en is ook vaak aangeplant bij boerderijen en als afgrenzing in tuinen. Bij de stal weert vlier insecten. De gewone vlier bloeit vanaf eind mei, begin juni en is te herkennen aan de zoete geur en de (valse) bloemschermen. Voor een kopje verse thee overgiet naar smaak één of twee bloemschermen met heet water en laat afgedekt 5 tot 8 minuten trekken. De vlierbloesemthee is lekker om te drinken en versterkt het immuunsysteem. Je kunt hem gebruiken bij een beginnende griep, bij verkoudheden, kinderziekten met koorts. Drink de thee dan zo heet mogelijk zodat de transpiratie wordt bevorderd. De thee kan ook worden gebruikt bij bijvoorbeeld hooikoorts, bronchitis, hoest en droge hoest. Droog wat van de vlierbloesem en bewaar dit op een donkere plek voor de winterperiode. Eind augustus, begin september verschijnen de  zwartpaarse bessen. Onrijpe en rauwe, rijpe, bessen zijn licht giftig, gebruik ze daarom met mate. Of kook de bessen en maak er sap van. Ook de bessen zijn goed te gebruiken bij griep en verkoudheden met koorts. Preventief gebruik is goed voor de weerstand.

Lees meer »

Eucalyptusboom - Eucalyptus globulus

Van het blad van de eucalyptusboom wordt etherische olie gewonnen. Het is een verfrissende geur die het goed doet in de verdamper. Gebruik enkele druppels in een aroma verdamper. De olie zuivert de lucht doordat het een anti-bacteriële, antivirale en ook schimmelwerende werking heeft. Bij neusverkoudheid kan inhalatie worden toegepast, het kan de verstopping helpen oplossen. Voor kleine kinderen, onder de 10 jaar, gebruikt men deze olie niet. Dan kan beter Eucalyptus ratiata of mirte olie worden gebruikt.

Lees meer »

Zwarte bes - Ribes nigrum

De zwarte bes groeit bij voorkeur op goed doorlatende kleigrond in de zon of halfschaduw, beschut tegen kou en een late nachtvorst. De zwarte bes wordt ook wel cassis nigrum genoemd. Het is een veelzijdige struik waarvan de knoppen, het blad, de bes en de olie uit de zaden kan worden gebruikt. Van de knoppen in het vroege voorjaar maakt men een aftreksel op glycerine, ook wel gemmo genoemd. Dit kruidenmiddel werkt onder andere ontstekingswerend en vermindert allergieklachten omdat de bijnierschors wordt gestimuleerd tot het aanmaken van lichaamseigen cortisol. Het middel kan ook worden gebruikt bij stress, vermoeidheid en huidklachten als eczeem en zonneallergie. Van het blad, geplukt voor of na de bloei kan men een voorjaarsthee zetten. Het werkt vochtafdrijvend en ontstekingswerend en kan worden gebruikt bij onder meer oedeem en ontstekingen aan de gewrichten. De bessen zijn rijp in juli - augustus en hebben een aparte smaak waar niet iedereen van houdt. Ze bevatten echter veel waardevolle stoffen waaronder vitamine C, carotenoïden en  bioflavonoïden. De bessen zijn onder meer goed voor onze ogen en onze bloedvaten. Eet ze regelmatig in het seizoen en het kan de achteruitgang van het netvlies vertragen, versterkt het zicht en helpt bij nachtblindheid. De bessen zijn ook heilzaam wanneer men snel last heeft van blauwe plekken, spataderen, aambeien of aderverkalking. De olie van de zaden verbetert de vetzurenhuishouding waardoor het, in combinatie met voldoende omega-3 vetzuren, onder meer kan worden ingezet bij PMS- klachten, een droge huid en atopisch eczeem.

Lees meer »

Brandnetel - Urtica dioica of urens

De brandnetel is een bekende prikplant die veel voorkomt bij moestuingronden of op andere voedingsrijke grond. Voor de gezondheidsbevorderende werking kunnen we zowel de grote als de kleine brandnetel oogsten. De brandharen van de plant zijn naar boven gericht zodat bij benadering van onderaf je de plant zonder prik kunt plukken. In het vroege voorjaar oogst je de toppen om toe te voegen aan de soep, smoothie of thee. Droog het bovengrondse deel en bewaar zodat je ook in de winter gebruik kan maken van deze mineraalrijke en voedende plant. Gedroogd en fijngemalen in de vijzel kun je het poeder verwerken in kruidenzout, in een dressing of zo over de salade strooien. Ook de bloemen en het zaad zijn eetbaar. Door de mineralen en vitamines versterkt de plant haren, nagels en kraakbeen en kan dus ondersteunen bij haaruitval, broze nagels en slijtage van het kraakbeen. Verder werkt de plant ontgiftend en is goed te gebruiken bij voorjaarsmoeheid en huiduitslag. Ook werkt brandnetel ondersteunend bij hooikoorts en huisstofmijtallergie. Het verbetert de afweer en heeft een anti-allergische werking. En het verbetert de aanmaak van spijsverteringssappen van maag, darm, gal en alvleesklier. Met recht een veelzijdig kruid! Let erop dat je de plant oogst op een schone plek en zonder al teveel boompollen in de buurt. 

Lees meer »

Rooibos - Aspalathus linearis

Rooibos of rooithee komt uit Zuid-Afrika en groeit in het fynbos in de Kaapstreek. De thee krijgt door een fermentatieproces zijn rood bruine kleur, specifieke smaak en zoetige geur. Het is een  lekkere en gezonde thee die geschikt is voor dagelijks gebruik en ook goed te mengen is met andere kruiden. Er zit namelijk weinig looistof en ook geen cafeïne of theïne in de plant. Bij toeval is ontdekt dat de plant anti-allergisch en rustgevend werkt. Een moeder deed per ongeluk rooibosthee in de papfles van haar allergische en chronisch rusteloze baby en het kind sliep voor het eerst drie uur door sinds lange tijd. Je kunt de thee gebruiken als ondersteuning bij hooikoorts, andere allergische klachten, maagdarmkrampen, verzwakt immuunsysteem en preventief voor allerhande klachten. Bij jeukende en tranende ogen als gevolg van hooikoorts verzacht een oogkompres van rooibosthee de klacht. 

Lees meer »